Educație transformațională: învățarea între COVID 19 & schimbări climatice, studii de caz din Finlanda

“How do we prepare the children in our lives to be visionary, and to love nature even when changes are frighting and incomprehensible?” ( A.M Brown)

“Trebuie să facilităm accesul la înțelepciune de la cele mai fragede vârste.” ( Lonka, Educația Bazată pe Fenomen,2019)

Învățarea transformațională

Acea învățare/predare prin care reflect prin propria prezență, conștiință, prin propriile acțiuni, în clasă, schimbarea pe care o doresc în societate/comunitate/. A întruchipa/reflecta schimbarea pe care o dorești în ceilalți. Inspirat din domeniul biologiei, respectiv biomimetică, a oglindii la scară mică, ceea ce este la scară macro. Învățare transformațională care modifică condițiile de învățare prezente, și care duc la burnout-ul profesorilor și learnout-ul  elevilor. Co-parteneri, elevii și profesorii precum în natură crează micro-sisteme, co-invață. Practicăm instrumente de ascultare activă/centrată, pre-condiții pentru un dialog generativ, crearea de învațare puternică (învățăm în egală masură atitudini, rescpectiv ce facem cu ceea ce învățăm). 

Învățarea se întamplă în Relație, iar Natura oferă un context ideal. Nu am ascultat Natura, însa acum trebuie rapid să învățăm să ascultăm! Parte din abilitățile viitorului (future skills), să fim parte din probleme și să le rezolvăm! 

Practica 1

Cancelaria Natura

Abilități practicate: învățarea auto-direcționată, ascultarea activă și centrată, prefesorul ca și cercetator activ. Veti avea 12 ore acces la toate materialele audio, podcast, practici, video. Veti putea parcurge in propriul timp și ritm oricare din materialele. (intre 9 am- 9 pm).

Practica 2

Dialog între Parteneri (peer dialogue)

Abilități practicate-  model de învățare și gândire sistemică pentru clasă, leadership, dezînvăț/unlearning, gândire critică și științifică. 

(intre 2 pm-4 pm (LIVE) poți intra oricând 20 min și să porți un dialog pe baza experienței din Practica 1)

Practica 3

Sesiune LIVE – Cum ascultăm/învățăm în natură?

Abilitati practicate: prezenta, invatarea senzoriala, spatiul social de invatare, invatarea inafara clasei- siguranta, incredere, ascultarea semnalelor discrete (future skills), gamificare pentru educațoe sustenabilă si conștientizare ecologicală. 

 ( 120 min)  4 pm-6pm (LIVE)

 Prezenta & invatare care ia nota de schimbări (subtile) și provocări din jurul nostru, învătând să conlucram (invatare fluidă) cu fenomenele și schimbările din jur, pentru un viitor posibil în care trăim și învățăm sistemic, percepem, deschidem simțurile și accesăm înțelepciunea de la cele mai fragede vârste, recuperăm încrederea în învățarea bazată pe intuiție. SISU- in cultura finlandeză înseamnă a face ceea ce ai de facut in ciuda sanselor de reușită. Practicam perseverența și învățarea bazată pe prototip.

La finalul cursului...

 
  1. Veți avea instrumente pentru fiecare modul, materiale pentru practica in clasa (curriculum)
  2. Cum predăm perseverența inspirandu-ne din natura ( practicarium)
  3. Instrumente pentru procesul personal de dezvoltare ( auto actualizare, profesorul ca cercetator activ)
  4. Studii de caz & invitați -dialog generativ
La finalul programului veți primi Certificat de Participare, pentru parcursul profesional

O posibila cale de învățare

  1. Practicăm reflecția & invatarea bazata pe acțiune utilizând instrumente din curs
  2. Practicăm învățarea în peer- accelerarea învățării prin feedback , feedforward și crearea unui spatiu în care învățarea viitoare (future learning) devine posibilă
  3. Accelerarea/bucuria învățării prin sesiunea LIVE cu intuițiă și noi acțiuni 
  4. Practicarea instrumentelor și materialelor cât mai aproape de interesul și realitatea clasei/comunitatii.

Trainers & Invitați speciali

Andreea Gatman –  ICF Coach, U Lab (MIT) U Lab si Awarness Leadership, Trainer EUNEOS OY Finlanda, Helsinki, programe precum Curriculum Integrat, Strategii de Coaching pentru profesori si scoli, transformarea provocarilor, Noi medii si moduri de invatare.

Tuovi Ronkainen– profesor de biologie si geografie ca specializare, fost director de liceu si scoala finlandeza din Albania, Tuovi a finalizat programul Open University for Future Skills, University of Turku, reprezentat municipal pe probleme educationale si profesor clasa suport, invatarea bazata pe joc, abilitatile viitorului, cum predam cu grija fata de natura.

Învățarea transformațională- înscriere și plată pe site sau urmând acest formular de înregistrare https://forms.gle/cEfXZ71XpuqK8hud6

Educație transformațională: învățarea între COVID 19 & schimbări climatice, studii de caz din Finlanda

Would you like to join us?

Clear
Scroll to Top