Profesorul vizibil

“You can have emotionally developed students by having emotionally developed adults around them” ( K Lonka)

Clasa care învață in diferite medii, Tiia profesor, 2018, Primaria Helsinki

In acest articol abordam cum îsi organizeaza profesorul spațiu(propriu) fizic astfel incat sa fie “vizibil” elevilor. Modul de iti cauta optim pozitia si acordarea atenției pe cum te regasesti fizic în spațiul de predare-invatare, este valabil atat in clasa cat si cand predai de acasă.

Ergonomia spațiului

Integrare, integrare, integrare: spațiul pe care îl organizezi fizic sa susțină ușurința cu care asamblezi și dezasamblezi tot ce ai nevoie, sa simti libertatea de a te mișca, sa te invite sa fi dinamic de-a lungul zilei. 3 idei care sa ne ajute :

  1. Pozitia: spațiul în care te aflii sa iti permita sa stai jos sau în picioare, la doar cativa pasi, sa ai o poziție a spatelui, maini, picioare la 90 de grade .
  2. Cuplare: laptopul sau telefonul sa poată fi cuplate și decuplate de tastatura externă și de ecran astfel vei conștientiza cand esti dinamic și cand esti static
  3. Tactil- sa ai la indemana agenda mare, flipchart o tabla alba care-ti permite sa combini exprimarea digitală cu cea tactila si redarea imaginii în timp real ( cu o camera inclusiv a laptopului sau telefon – verifica rezolutie si calitatea de exemplu scan camera sau alt dispozitiv de tip document scan camera )

Activarea elevilor

Jenni, profesor de clasa a folosit în perioada de învățare la distanță snap camera, astfel la ora de matematica copiii votau cu o zi înainte cum sa apară (sa fie vizibilă) profesoara Jenni – sa fie castravete, varza, pisica etc. Snap camera se integreaza atat cu platforma zoom cât și cu meet. Doar Jenni putea sa isi schimbe apariția, scopul fiind acela de a avea un mediu ( profesor) dinamic( flexibil) nu de a transforma învățarea în “circ”. Integrarea prezenței socio-emotionale transformative a profesorului trebuie sa fie în “cantitatea” ideala astfel incat sa nu devina un factor disturbator.

Make Yourself Into A Potato On Zoom With Snap Camera! - YouTube

Schimbarea rolurilor

Profesorul vizibil, utilizează schimbarea rolurilor– creaza în procesul de învățare oportunități în care fac schimb de rol. Astfel profesorul vizibil este un exemplu viu al procesului “învățarea de-a lungul vieții (competenta transversala sau competenta învățării sec. 21)- utilizează instrumentul elevii ca agenti ai schimbării Dincolo de a fi un exemplu viu al învățării continue, creezi spațiul în care elevii experimentează diverse etape ale gândirii științifice. Ca sa te poată sa te învețe vor trece prin procesul științific de a invata si de a se pregăti: adunarea informațiilor relevante, înțelegerea -trecerea prin filtrul propriu, propriile experiențe trăite și în final abilități de prezentare. (Gândirea Științifică- Lonka 2019 “Învățarea bazată pe fenomen). Utilizam acest mod in programul Coaching DIGIT program ActOnLearning impreuna cu EUNEOS OY Finlanda.

Chisinau, spații de co-invatare si co-working care invita profesorii din Moldova sa gandeasca diferit în proiectul Clasa viitorului, 2019 2019

Profesorul autonom- Teacher Agency

Profesor clasa primara din Tallinn Estonia in cadrul webinarului Coaching DIGIT ne-a redat cum a trecut foarte lin din clasa în educația la distanță: Blogul clasei. Copiii primeau acolo în blog tematică de studiu pentru ziua respectivă și teme. In Estonia blogging-ul ca mijloc de învățare- predare, în primul rand răspunde nevoii învățării de a fi cursive si de a elimina procese repetitive si redundante lasand loc creativului și reflecției. Mai multe despre blogging si învățarea bazata pe autonomie (atat a profesorului cât și a elevului) in articolul scris de prof univ Mart Laanpere, alături de care organizăm în EUNEOS OY programul Best Practices Benchmarking.

Jurnalul tău de învățare

A fi profesorul vizibil în educația secolului 21- în mediu digital sau în clasa este un act de curaj. Așadar te invit sa reflectezi și după un moment de prezența sa iti răspunzi la aceste întrebări, ia un carnet și începe sa scrii chiar fără a filtra doar scrie: 1) Ce te susține pe tine acum în mediul de învățare-predare ( container)- gandeste-te la spatiu, persoane, context, resurse? 2) Ce susții/ pe cine susții tu și cum o faci pas cu pas? 3) Ce vreau sa fie sustinut din activitatea mea și ce trebuie sa fac pentru a se intampla? ( sursa de inspirație pentru întrebări: Theory U, MIT)

Andreea Gatman- Coach & Facilitator Coaching DIGIT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts

The Safe Zone(I)

May you listen to your longing to be free. May the frames of your belonging be generous enough for your dreams” John O’Donohue Tweet On …

Read More →

Is Ecology “cool”? (III)

article based on meeting and conversation with writer & professor race, music & cool Joel Dinerstein, I am deeply thankful to Joel for his art, …

Read More →

Teaching with dark (what is your ecology II)

” So what is your local ecology?” asks Judy Meyer K12 Education/Outreach Senior Program Coordinator, Mcdonald Observatory, University of Texas. I find, the question fascinating, …

Read More →

Ecology as place-based learning (I)

What is your Ecology? TheCo, as part of Jackson Tenesse,  ecology is cooperation. “It cannot be about profits” (I hear Lisa, CEO mentioning in the …

Read More →

Pedagogy of Hope – Futures Thinking in a world of “shifted baseline”

“There is a distinction between beliefs as our best ability of understanding a situation  or relationship, and beliefs based on hope, intuitions, and these should …

Read More →

Teaching through climate change: the power of storytelling

This article is based on a spontaneous insightful dialogue with Christian Wagley, Costal Organizer Florida-Alabama, working with Healthy Gulf and 350Pensacola.  These thoughts are part …

Read More →
Scroll to Top