Invatarea vizibila

Planificare, planificare, planificare

Unul dintre factorii de succes ai educației finlandeze este educația clinică a profesorilor (clinical based learning). Începând cu primii ani de facultate, studenții-profesori învață direct în școli.  Astfel, cand termina facultatea si se pot angaja într-o școală, au deja 2 ani în care au invatat direct in școli, alături de profesori-tutori. In invatarea vizibila, cream oportunități de a invata in contextul real (viata de zi cu zi), incepand cu primele clase.

Am intalnit-o pe Tiia, profesor clasa primara si am putut observa mediul clasei ei cu studenti-profesori. Cel mai simplu instrument planificarea: ce urmează sa faci la aceasta ora, ce obiective de învățare atingi, de ce mijloace ai nevoie și comentarii. Pentru ca învățarea să fie vizibilă, ai nevoie de un instrument de planificare. Poți folosi google docs, e cel mai simplu mod pentru a avea imaginea de ansamblu a lectiei. Iti faci munca vizibilă în primul rand ție si apoi grupului suport (alti profesori, tutor, coach, inspector etc). Următoarele beneficii apar: 1. elimini procesele redundante  și oferi timp si spațiu creativității 2. poți observa și reflecta inchizand ciclul de învățare-predare prin feedback 3. educația si învățarea devin predictibile (stare de siguranta).

Învățarea de a invata și gândi

Cream oportunitatea în procesul de învățare ca elevul să își poată observa învățarea. Sa aibă oportunitatea de a se vedea pe sine invatand, însă și să realizeze cum arată el cu succes. Și pentru acesta:

  1. Evaluarea învățării. Utilizarea google sheet pentru a reda pe fiecare bloc principal (lectii) competentele de format, cunostintele de asumate ( transparența procesului). Tuija, profesor de biologie a definit inclusiv nivelul ( exemplu: ce știu si ce pot face pentru a fi la nivelul notei 8)- astfel incat este predictibil pentru elev si ce nota primește (sumativ) si care este efortul ( abilitati, atitudini) propriu pentru a obține nivelul de învățare dorit. In liceul Martinlaakso, Vantaa profesorul de matematica este renumit la nivel internațional pentru aceasta metoda utilizata de ani de zile.
  2. Propria evaluare. Încă din preșcolar și primar, utilizarea diferitelor instrumente (suport hartie) sau online pentru a oferii elevului posibilitatea de a observa si evalua propria munca. Jenni profesor nivel primar “isi pot umple borcanul de exemplu cu gem, cat de bine s-au descurcat la aceasta lectie, sau cu aceasta competenta, apoi evident avem spațiu si ocazii de dialog ca sa vedem cat de realista este evaluarea cum a făcut-o…funcționează in timp învață.” Acum Jenni foloseste Qridi pentru evaluarea elevilor.
  3. Evaluarea in grup. Utilizarea google sheet pe obiective de învățare în care elevii se evaluează în grup sau pereche. Apoi urmand un dialog explorativ ghidat de profesor.

Gândirea științifică

Învățarea ca un parcurs vizibil elevului- astfel el poate exersa diferitele etape: colectarea datelor (surse, credibilitate), trecerea prin propriul filtru, crearea unui înțeles – interpretarea datelor cat si prezentarea acestora.

Utilizarea ThinkLink pentru invatarea vizibila, instrument care a primit premiul Unesco pentru educatie- este un instrument care permite utilizarea diferitelor moduri de exprimare ( multiliteracy) si redare a conținutului.

O altfel de “recapitulare”. Parte din invatarea vizibila cat si meta competenta- gandirea stiintifica este “unlearning”: sa ai ocazia în procesul de învățare de a “reinvata” ceva ce crezi ca stii deja (Lonka, 2019). Pentru acest lucru în invatarea vizibila profesorul creează oportunitatea elevilor de a spune tot ceea ce cred ca știu despre un subiect (pentru organizarea de brainstorming online padlet, flinga, answergarden ) ca apoi sa ne întoarcem către subiect cu mintea deschisa si sa găsim alte cai noi. Pentru aceasta a doua partese recomanda folosirea procesului de “randomisation”, utilizarea de aplicații precum 3D Bear , cu alte cuvinte instrumente atat în clasa fizica, cat si in mediu online care ne sprijina in a forma noi idei (procesul de învățare creativa).

septembrie 2018 copiii re-invata ce inseamna orasul pentru ei clasa 5 a alături de Tiia profesoara de clasa si Lauri

Jurnalul tau de invatare

Te invit în primul rand la un moment de prezenta si reflecție, te invit sa iei un caiet si să scrii lasandu-te purtat de aceste întrebări: 1. Pentru a transforma învățarea online în aceasta perioada ce ești dispus sa dezveti( unlearn) 2. Ce este învățarea în mediul online pentru tine acum? te invit sa redai 1-2-3 cuvinte maxim însă poti face o lista cat de lunga dorești si 3. Uitandu-te la prima lista “dezvat” si a doua lista “ce crezi ca este acum învățarea în mediu online”, ce ai nevoie sa inveti, chiar daca e sa re-inveti?

Autor: Andreea Gatman- Coach & Facilitator Educational EUNEOS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts

Education- the feminine capacity building

I write this article invited by the coincidence today being 8th of March – international women’s day & also after participating in the conference called …

Read More →

Knowledge for the love of knowledge

the Finnish libraries- one essential social innovation on which the success of the Finnish education system may very well rest How do you foster the …

Read More →

“ The good, the bad and the ugly”.. teaching (with) Creativity

2 years ago ( from The Science Basement in Helsinki), I assisted to a presentation from a Biologist; she presented in this manner: “ the …

Read More →

Teaching as Designing

Teachers as designers, or design-based teaching… this article invites you to flip the reality of education in the last year or so. Reality as not …

Read More →

Insightful learning 20/21

“Coaching everyday creativity means practicing new insights that can take place when we train our mind to look at things from different perspectives” ( Lonka …

Read More →

Învățarea bazată pe intuiții 20/21

„Antrenarea creativității de zi cu zi înseamnă practicarea intuiției care poate avea loc atunci când ne antrenăm mintea să privească lucrurile din perspective diferite” (Lonka, …

Read More →
Scroll to Top