Invatarea “Flux”

Ergonomia spatiului de invatare ( organizare & infrastructura)

Vorbim de dotarile “necorespunzatoare” ale salilor de clasa in “scenariul” galben/rosu sau in situatia educatiei hibride. As propune o schimbare de perspectiva asupra obstacolului.

In programul Coaching Digit experimentam dotari CORESPUNZATOARE si folosim situatia actuala pentru a deschide invatarea catre educatia secolului 21. Cu alte cuvinte nu facem dotari pentru scenariul galben si nici nu investim in competente ( Coaching DIGIT) doar pentru perioada educatiei hibride. Aducem infrastructura care sa deschida scoala spre invatarea secolului 21.

Deschiderea: un spatiu in care “viitorul”devine posibil

Azi vorbim despre educatia FLUX si tehnologia care poate crea un cadru care sa NE INVITE sa experimentam si sa sustinem educatia flux ( deep learning & flow education).

In 2017, m-am intalnit asa cum spuneam in articolul Clasa vizibila cu utilizarea Chrombook. Intrebari din toate partile ce e chrombook si ce face mai ales. A durat o perioada sa se aseze –cultural vorbind– idea “cutiei goale”. Chrombook este un scenariu posibil pentru educatia secolului 21. Interoperabila, intuitiva si gandita sa INVITE profesorul si elevul sa experimenteze invatare in ORICE context si mediu.

aprilie 2019, mediul scolii& clasei transformat in urma utilizarii chrombook

Cu alte cuvinte Chrombook raspundea in 2017 unei NEVOI viitoare: nevoia de a invata in diferite medii si in diferite moduri- si care a aparut ca baza structurii noului curriculum in Finlanda( insa este defapt un curriculum global).

Atunci cand invatam in medii diferite si moduri diferite, cream un spatiu de invatare care sustine plasticitatea cognitiva in procesului de invatare . Cu alte cuvinte competenta de a gandii sa gandesti – de a utiliza cunoasterea acumulata in clasa, oriunde in lumea reala- vezi noile masuratori PISA. Cu alte cuvinte sustinem viziunea educatiei sec. 21 prin invatare suntem creatori de continut de cunoastere nu stocam si reproducem informatie si cunostinte.

Tehnologia educatiei secolului 21 este deschisa sau colaborativa, (interoperabila si accesibila intr-un click) invita intreg mediul spre inovatie, schimbare si face posibil sa percepi idealul relatiei de invatare ( profesor-elev; elev-elev). K Lonka vorbeste despre simplitatea (usurinta) cu care invitam viitorul in mediul de invatare ( si cum il organizam) informatia sta in buzunarul nostru.

Ca orice tehnologie care poate fi transformativa, trebuie sa fie accesibila iar chroombook asa a fost gandit ( poate fi achizitionat incepand cu 100-200 de euro) sa fie o tehnologie transformativa( opusul tehnologiei disruptive care trunchiaza procesul de invatare si face educatia flux aproape imposibila- cum ar fi utilizarea grupului Whatsapp ca mediu de predare/invatare -insa acesta intr-un articol viitor).

Jurnalul tau de invatare

Te invit sa iti iei telefonul, instaleaza clasa google din aplicatii si creaza-ti spatiul de invatare ( fie de acasa fie din clasa) pentru a putea sa iti desfasori ora/lectia IDEALA utilizand doar telefonul. Te invit sa explorezi cate lucruri poti face din telefonul tau si cu stare de bine. Scrie in jurnalul tau 10 lucruri care au fost posibile. Si acum te invit sa te uiti in jurul tau ( la birou) ce modificari ( 5) elemente noi aduci pentru a transforma si avea ergonomia spatiului care face posibila starea de bine : distanta ecran-ochi, tastatura, ecran pentru display, pozitia spatelui, umerii, scaun. Te invit sa le notezi.

( voi actualiza si revizui acest articol odata cu derularea programuluI Coaching Digit)

Andreea Gatman- Coach, Trainer si Facilitator, EUNEOS OY Finlanda

1 thought on “Invatarea “Flux””

  1. Îmi place ideea de Deep Learning şi schimbarea ergonomiei. Am început să experimentez. Google classroom e foarte fain!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts

Is Ecology “cool”? (III)

article based on meeting and conversation with writer & professor race, music & cool Joel Dinerstein, I am deeply thankful to Joel for his art, …

Read More →

Teaching with dark (what is your ecology II)

” So what is your local ecology?” asks Judy Meyer K12 Education/Outreach Senior Program Coordinator, Mcdonald Observatory, University of Texas. I find, the question fascinating, …

Read More →

Ecology as place-based learning (I)

What is your Ecology? TheCo, as part of Jackson Tenesse,  ecology is cooperation. “It cannot be about profits” (I hear Lisa, CEO mentioning in the …

Read More →

Pedagogy of Hope – Futures Thinking in a world of “shifted baseline”

“There is a distinction between beliefs as our best ability of understanding a situation  or relationship, and beliefs based on hope, intuitions, and these should …

Read More →

Teaching through climate change: the power of storytelling

This article is based on a spontaneous insightful dialogue with Christian Wagley, Costal Organizer Florida-Alabama, working with Healthy Gulf and 350Pensacola.  These thoughts are part …

Read More →

Imagination as “curriculum”- building up context competencies

As part of my Humphrey Fellowship during the 2023/2024 academic year, I am “imaging” a University of Teachers: a model for lifelong teacher training that …

Read More →
Scroll to Top