Învățarea bazată pe intuiții 20/21

„Antrenarea creativității de zi cu zi înseamnă practicarea intuiției care poate avea loc atunci când ne antrenăm mintea să privească lucrurile din perspective diferite” (Lonka, 2018)

În 2020, profesorii s-au adaptat cu o viteză incredibilă, acum ne uităm la proces cu “încetinitorul” (profesorul ca cercetător activ), astfel încât să putem vedea cum permitem improvizația în educație, și atunci când permitem improvizația, nu este o lipsă a educației ( sacrificăm sau punem in pericol dreptul la educație ci mai degrabă opusul ( adaptiv, inovatie, planificare). “ Anul acesta este sacrificat/pierdut” este un “truism” si noi traim intr-o lume post truism și te invit sa parcurgi acest articol ca un exercițiu ( chiar este util sa ai o hartie și un pix și să îți notezi cum este pentru tine).

A face esențialul

Ar putea foarte bine însemna si minimul, atunci cand suntem luați prin surprindere ne ajuta sa evaluăm critic care este esențialul/ minimul pe care eu îl predau/îl asigur. Astfel îti permiti si practici învățarea focusata, și creezi o atmosfera de încredere pentru tine si pentru elevii tai. Si astfel facand minimul/esentialul permiți creativității să existe înlăturand starea de stres/situația tensionata pentru tine si pentru elevii tai, in care creativitatea nu este posibila. Te invit sa asculti si cum Justyna si scoala ei au ajuns si cum au vazut problematica esentialului/minimul.

diferite stadii/ prototipari, elevi impreuna cu profesorii, Varia Vocational College, Vantaa, august 2019
Nu foarte strict

Mulți profesori au folosit “rolurile” ca instrument de sprijin în perioada educației hibride. Astfel de instrumente s-au dovedit de sprijin atât profesorilor cât si elevilor foarte mult chiar. De exemplu copiilor le-a permis sa abordeze ( focuseze) materialul doar dintr-o perspectiva, cea data de rol- strangere de materiale, organizate conținut, prezentare etc. Simplificare, eficienta dar și “distractiv”. Utilizarea “rolurilor” a permis elevilor sa abordeze aceleași cunoștințe din perspective diferite ( cadru mental flexibil & gandirea de a invata). Rolurile au permis profesorilor în a trece de la managementul conținutului educațional la a face managementul relațiilor și contextului de invatare- organizarea învățării în sine. Acesta este procesul creativ pentru care mulți și-au dorit sa fie profesori ( de ce-ul profesorului).

In aceasta perioada, de schimbari consecutive, rapide, profesorii au considerat sa fie adaptivi, sa fie mai putin stricti in aplicarea regulilor, ajutand astfel procesul creativ, parcurgerea procesului este mai importanta decat rezultatele obtinute si o data ce elevii se simt mai increzatori atunci “poti ridica din nou stacheta”.

Siguranta inainte …

Nu ma refer la pandemie, dar inspirata de ceea ce am invatat brusc în 2020. Siguranța înainte de orice! Atunci cand invatam adaptiv apar multe idei (procesul creativ) multe incercari/prototipuri. Cand aplicăm/cream/încercăm noi idei suntem foarte vulnerabili, fiind o schimbare a cadrului de referinta ( tot ceea ce noi credeam anterior că este sau nu este învățare se schimba rapid). Așadar pentru a permite noilor idei sa existe si sa co-creeze noi perspective asupra învățarii asigurăm un spațiu sigur, in care profesori, elevi se simt în siguranță. În termeni de wellbeing ( stare de bine) numim “spațiu de cultivare”( space of nurturing).

Interviu
alaturi de Justyna & grupul minunat de profesori din Germania, Letonia si Austria, in Living Lab Vantaa, marti 2020

Te invit să urmarești interviul cu Justyna Mialik, director de scoala in Hamburg, am intalnit-o pe Justyna în martie 2020 in cursul School Development organizat de mine împreuna cu EUNEOS Courses și alaturi de Forum Eltern und Schule Germania. Te invit sa parcurgi ca un exercițiu de tip jurnal intrebarile.

I: Cum ai abordat/ facut spatiu prototiparii (invatarea bazata pe noi idei/integrata)?

I: Cum ai tolerat/creat contextul in care incertitudinea/vulnerabilitatea/confuzia necesare noilor idei( prototipare) sa fie posibilă?

I: Avand atentia pe acest proces de ideatie înloc de focusul pe rezultate, ce fel de instrumente ai folosit pentru a cere/primii feedback de la alte parti interesate (profesori, elevi, parinti), cu alte cuvinte cum ai sustinut procesul pas cu pas?

I: Cum este clasa/școala/comunitatea ta (colegi, copii,parinti) mai perseverenta ca înainte?

I:  Daca privesti inapoi catre anul acesta(2020), care este elementul surpriza ( a renunta la control) în tot acest proces de predare/ invatare cu prototipare?

I: Care este lucru la care poti renunta, ti-a fost de folos candva insa nu iti mai este de folos acum? 

Interviul cu Justyna Mialik subtitrare in limba romana

https://www.youtube.com/watch?v=XbNBOQwpbZw

Resurse

Cartea recomandata de Justyna Visible Learning for Teachers: Maximizing Impact on Learning, John Hattie

Aalto Junior Lab sursa https://aaltopreneur.fi/2020/05/14/24h-business-camp-online-with-aalto-university-junior-was-a-success/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts

The Safe Zone(I)

May you listen to your longing to be free. May the frames of your belonging be generous enough for your dreams” John O’Donohue Tweet On …

Read More →

Is Ecology “cool”? (III)

article based on meeting and conversation with writer & professor race, music & cool Joel Dinerstein, I am deeply thankful to Joel for his art, …

Read More →

Teaching with dark (what is your ecology II)

” So what is your local ecology?” asks Judy Meyer K12 Education/Outreach Senior Program Coordinator, Mcdonald Observatory, University of Texas. I find, the question fascinating, …

Read More →

Ecology as place-based learning (I)

What is your Ecology? TheCo, as part of Jackson Tenesse,  ecology is cooperation. “It cannot be about profits” (I hear Lisa, CEO mentioning in the …

Read More →

Pedagogy of Hope – Futures Thinking in a world of “shifted baseline”

“There is a distinction between beliefs as our best ability of understanding a situation  or relationship, and beliefs based on hope, intuitions, and these should …

Read More →

Teaching through climate change: the power of storytelling

This article is based on a spontaneous insightful dialogue with Christian Wagley, Costal Organizer Florida-Alabama, working with Healthy Gulf and 350Pensacola.  These thoughts are part …

Read More →
Scroll to Top