Clasa vizibilă

Intr-un act de invatare, adresam 5 nevoi umane de baza ( Deci& Ryan& Martela)

1. COMPETENCE ” I succeeded. Yes I can! ”
2. AUTONOMY ”I was heard. I was involved!”
3. RELATEDNESS ”My teacher likes me. ”
4. GIVING HELP. ”I helped my classmate.

5. Mă vede/ așadar știu cum învăț

In acest articol inspirat de cursul Coaching DIGIT, adresez acest al 5 lea element- Învățarea vizibila. In cursul Coaching Digit, vom explora clasa vizibila ( spațiul fie virtual sau fizic), profesorul vizibil si relația de învățare ( profesor-elev, elev-elev) vizibila.

De ce este importanta vizibilitatea ( atat a celui care invata cat si a relației de învățare). In cartea Educația Bazata pe Fenomen (2019) Kirsti Lonka- decanul Facultății de Psihologie Educationala a Universitatii din Helsinki alaturi de echipa sa de cercetatori ne arata cum functioneaza la clasa meta-competenta “thinking & learning how to learn”– EU CEL CARE INVAT SI CEL CARE GANDESC. Pe langa acest material care m-a invitat sa reflect asupra acestui al 5 lea Element, m-am tot intors la materialul Bohm D. “Despre dialog” . Vizibilitatea- tu, profesorul meu, ( acest personaj aproape mistic in relația de invatare) si care imi poti reflecta cum arat, cum sunt, eu -cel care învață si gândește (meta-competenta si perceptia asupra sine-ului sau cum o denumește Bohm proprio-perceptia).

Ce inseamna vizibil(a)/ vizibilitate?

Prof clasa scoala Jokiniemi si primele intalniri cu clasa google in 2017

“O prima intalnire cu clasa , copilul si invatarea vizibila, 2017 cand profesoara din scoala Jokiniemi, Vantaa aratand clasa google si fiind o “inovatoare”(lucra in clasa cu chrome books); am surpris un element care aproape trecea neobservat. “Cum iti faci evaluările asupra procesului de invartare” in clasa google ?” A explicat pe scurt, insa cel mai important aspect: imi fac note mentale, cum era acest copil ( cum il vedeam, ce vedeam la el) acum 1 saptamana, acum 3 saptamani si ce observ acum? Poate s-a concentrat, poate a ajutat un coleg, un reper si imi fac o nota mentala. Uneori adaug aceasta nota mentala in clasa google in mesaj comun cu parintii poate. Insa imi plac si notele mentale. “

Ce instrument ma poate asista?

Te invit sa incerci atat in clasa fizica cat si in clasa virtuala o “tabla” care faciliteaza relatia de invatare a secolului 21: o relatie de co-invatare.

https://classroomscreen.com . In conferinta ICEM Talinn 2018, unul din organizatori Dr. Otto Benavides, a contestat idea de “digital natives” a spus sa nu confundam “aruncarea” in a butona fara inhibitii cu vreo evolutie sau caracteristica unei noi generații ( redare in propriile mele cuvinte).

In regula, te invit sa butonezi, joaca-te cu aplicația, o sa descoperi de exemplu ca e in limba ta si o poti asadar transforma. O sa te joci butonând si o sa descoperi ca daca VREI te “scapa” de rolul de “shsshhh-itor” pt liniste in clasa ( si spatiu de invatare) adaugand pe tabla simbolul de “acum liniste”

Cum imi aleg apps/instrumente pt vizibilitate?

As alege un instrument care ma provoaca si in acelasi timp imi este comod. Cum este posibil?

Ma provoaca: imi creaza contextul de a ma intreba la ce pot renunta din ceea ce am facut/fac si nu imi mai este util. Un bun exercitiu pentru profesorul secolului 21!

Comod: aplicatii cara ma fac sa ma simt inteligent nu sunt ele inteligente 🙂 . Cum ar spune Lonka tehnologiile inteligente sunt cele care fac oamenii sa fie inteligenti ( nu sa se simta stupizi). Aici intervine insa si curajul de a tolera necunoasterea, a nu stii cum o sa fie sau cum este la inceput. Curiozitatea de a explora cum iti poate facilita tie experiența.

Jurnalul tau din articol, intrebari de ghidaj:

  1. Ce aplicație folosesc acum si nu am butonat-o suficient (poate așteptând sa mi se spună ce sa fac cu ea, sa mi se arate ceva)?
  2. Ce anume simt ca “pierd” daca las tabla din clasa de o parte pentru acum?
  3. Cum sunt eu vizibil(a) ce vreau sa se vadă la mine si ce nu vreau sa se vadă la mine ca profesor ?
  4. Cum arata clasa mea cu 20-25-27 de copii pe care ii VAD ?
  5. Cum pot sa imi iau note mentale, repere ale vizibilității învățării si pentru elevi?

Autor: Andreea Gatman Coach, Facilitator& Trainer Educational, Trainer EUNEOS OY Finland

2 thoughts on “Clasa vizibilă”

  1. Pingback: Invatarea „Flux” – ActOnLearning

  2. De multe ori devenim agitați când e vorba de schimbare. Prezentarea voastră e foarte făină! Ar trebui să încetinim graba, să ne facem vizibili prin simplitate, prin esențial.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts

Teaching through climate change: the power of storytelling

This article is based on a spontaneous insightful dialogue with Christian Wagley, Costal Organizer Florida-Alabama, working with Healthy Gulf and 350Pensacola.  These thoughts are part …

Read More →

Imagination as “curriculum”- building up context competencies

As part of my Humphrey Fellowship during the 2023/2024 academic year, I am “imaging” a University of Teachers: a model for lifelong teacher training that …

Read More →

Innovation as school culture

Based on the reflection and collective dialogue with teachers and students at Lizdeika Highschool, in Radviliškis Lithuania, I am thanking the Lithuanian team of teachers, …

Read More →

Coaching STEAM- the art of wellbeing

STEAM- as New ways of learning, allowing learning relations to be visible; different levels of emotions will be possible dwelling (pondering), enchantment, and caring. “Sell …

Read More →

Wellbeing and climate change – Teaching and learning as “ radical nature”

Hygiology is the science of preserving health, and care to preserve; the act of keeping from destruction, decay, or any ill. The state of being …

Read More →

Integrative Practices- how we step and show up in the classroom matters!

We are living in the nature, without the nature we don’t have our culture.” Heli Aikio, teacher, Sámi musician artist By Integrative Practices, as part …

Read More →
Scroll to Top