

Intr-un act de invatare, adresam 5 nevoi umane de baza ( Deci& Ryan& Martela)
1. COMPETENCE ” I succeeded. Yes I can! ”
2. AUTONOMY ”I was heard. I was involved!”
3. RELATEDNESS ”My teacher likes me. ”
4. GIVING HELP. ”I helped my classmate.
5. Mă vede/ așadar știu cum învăț
In acest articol inspirat de cursul Coaching DIGIT, adresez acest al 5 lea element- Învățarea vizibila. In cursul Coaching Digit, vom explora clasa vizibila ( spațiul fie virtual sau fizic), profesorul vizibil si relația de învățare ( profesor-elev, elev-elev) vizibila.
De ce este importanta vizibilitatea ( atat a celui care invata cat si a relației de învățare). In cartea Educația Bazata pe Fenomen (2019) Kirsti Lonka- decanul Facultății de Psihologie Educationala a Universitatii din Helsinki alaturi de echipa sa de cercetatori ne arata cum functioneaza la clasa meta-competenta “thinking & learning how to learn”– EU CEL CARE INVAT SI CEL CARE GANDESC. Pe langa acest material care m-a invitat sa reflect asupra acestui al 5 lea Element, m-am tot intors la materialul Bohm D. “Despre dialog” . Vizibilitatea- tu, profesorul meu, ( acest personaj aproape mistic in relația de invatare) si care imi poti reflecta cum arat, cum sunt, eu -cel care învață si gândește (meta-competenta si perceptia asupra sine-ului sau cum o denumește Bohm proprio-perceptia).
Ce inseamna vizibil(a)/ vizibilitate?

“O prima intalnire cu clasa , copilul si invatarea vizibila, 2017 cand profesoara din scoala Jokiniemi, Vantaa aratand clasa google si fiind o “inovatoare”(lucra in clasa cu chrome books); am surpris un element care aproape trecea neobservat. “Cum iti faci evaluările asupra procesului de invartare” in clasa google ?” A explicat pe scurt, insa cel mai important aspect: imi fac note mentale, cum era acest copil ( cum il vedeam, ce vedeam la el) acum 1 saptamana, acum 3 saptamani si ce observ acum? Poate s-a concentrat, poate a ajutat un coleg, un reper si imi fac o nota mentala. Uneori adaug aceasta nota mentala in clasa google in mesaj comun cu parintii poate. Insa imi plac si notele mentale. “
Ce instrument ma poate asista?
Te invit sa incerci atat in clasa fizica cat si in clasa virtuala o “tabla” care faciliteaza relatia de invatare a secolului 21: o relatie de co-invatare.
https://classroomscreen.com . In conferinta ICEM Talinn 2018, unul din organizatori Dr. Otto Benavides, a contestat idea de “digital natives” a spus sa nu confundam “aruncarea” in a butona fara inhibitii cu vreo evolutie sau caracteristica unei noi generații ( redare in propriile mele cuvinte).
In regula, te invit sa butonezi, joaca-te cu aplicația, o sa descoperi de exemplu ca e in limba ta si o poti asadar transforma. O sa te joci butonând si o sa descoperi ca daca VREI te “scapa” de rolul de “shsshhh-itor” pt liniste in clasa ( si spatiu de invatare) adaugand pe tabla simbolul de “acum liniste”
Cum imi aleg apps/instrumente pt vizibilitate?
As alege un instrument care ma provoaca si in acelasi timp imi este comod. Cum este posibil?
Ma provoaca: imi creaza contextul de a ma intreba la ce pot renunta din ceea ce am facut/fac si nu imi mai este util. Un bun exercitiu pentru profesorul secolului 21!
Comod: aplicatii cara ma fac sa ma simt inteligent nu sunt ele inteligente 🙂 . Cum ar spune Lonka tehnologiile inteligente sunt cele care fac oamenii sa fie inteligenti ( nu sa se simta stupizi). Aici intervine insa si curajul de a tolera necunoasterea, a nu stii cum o sa fie sau cum este la inceput. Curiozitatea de a explora cum iti poate facilita tie experiența.
Jurnalul tau din articol, intrebari de ghidaj:
- Ce aplicație folosesc acum si nu am butonat-o suficient (poate așteptând sa mi se spună ce sa fac cu ea, sa mi se arate ceva)?
- Ce anume simt ca “pierd” daca las tabla din clasa de o parte pentru acum?
- Cum sunt eu vizibil(a) ce vreau sa se vadă la mine si ce nu vreau sa se vadă la mine ca profesor ?
- Cum arata clasa mea cu 20-25-27 de copii pe care ii VAD ?
- Cum pot sa imi iau note mentale, repere ale vizibilității învățării si pentru elevi?
Autor: Andreea Gatman Coach, Facilitator& Trainer Educational, Trainer EUNEOS OY Finland
2 thoughts on “Clasa vizibilă”
Pingback: Invatarea „Flux” – ActOnLearning
De multe ori devenim agitați când e vorba de schimbare. Prezentarea voastră e foarte făină! Ar trebui să încetinim graba, să ne facem vizibili prin simplitate, prin esențial.