Clasa vizibilă

Intr-un act de invatare, adresam 5 nevoi umane de baza ( Deci& Ryan& Martela)

1. COMPETENCE ” I succeeded. Yes I can! ”
2. AUTONOMY ”I was heard. I was involved!”
3. RELATEDNESS ”My teacher likes me. ”
4. GIVING HELP. ”I helped my classmate.

5. Mă vede/ așadar știu cum învăț

In acest articol inspirat de cursul Coaching DIGIT, adresez acest al 5 lea element- Învățarea vizibila. In cursul Coaching Digit, vom explora clasa vizibila ( spațiul fie virtual sau fizic), profesorul vizibil si relația de învățare ( profesor-elev, elev-elev) vizibila.

De ce este importanta vizibilitatea ( atat a celui care invata cat si a relației de învățare). In cartea Educația Bazata pe Fenomen (2019) Kirsti Lonka- decanul Facultății de Psihologie Educationala a Universitatii din Helsinki alaturi de echipa sa de cercetatori ne arata cum functioneaza la clasa meta-competenta „thinking & learning how to learn”– EU CEL CARE INVAT SI CEL CARE GANDESC. Pe langa acest material care m-a invitat sa reflect asupra acestui al 5 lea Element, m-am tot intors la materialul Bohm D. „Despre dialog” . Vizibilitatea- tu, profesorul meu, ( acest personaj aproape mistic in relația de invatare) si care imi poti reflecta cum arat, cum sunt, eu -cel care învață si gândește (meta-competenta si perceptia asupra sine-ului sau cum o denumește Bohm proprio-perceptia).

Ce inseamna vizibil(a)/ vizibilitate?

Prof clasa scoala Jokiniemi si primele intalniri cu clasa google in 2017

„O prima intalnire cu clasa , copilul si invatarea vizibila, 2017 cand profesoara din scoala Jokiniemi, Vantaa aratand clasa google si fiind o „inovatoare”(lucra in clasa cu chrome books); am surpris un element care aproape trecea neobservat. „Cum iti faci evaluările asupra procesului de invartare” in clasa google ?” A explicat pe scurt, insa cel mai important aspect: imi fac note mentale, cum era acest copil ( cum il vedeam, ce vedeam la el) acum 1 saptamana, acum 3 saptamani si ce observ acum? Poate s-a concentrat, poate a ajutat un coleg, un reper si imi fac o nota mentala. Uneori adaug aceasta nota mentala in clasa google in mesaj comun cu parintii poate. Insa imi plac si notele mentale. „

Ce instrument ma poate asista?

Te invit sa incerci atat in clasa fizica cat si in clasa virtuala o „tabla” care faciliteaza relatia de invatare a secolului 21: o relatie de co-invatare.

https://classroomscreen.com . In conferinta ICEM Talinn 2018, unul din organizatori Dr. Otto Benavides, a contestat idea de „digital natives” a spus sa nu confundam „aruncarea” in a butona fara inhibitii cu vreo evolutie sau caracteristica unei noi generații ( redare in propriile mele cuvinte).

In regula, te invit sa butonezi, joaca-te cu aplicația, o sa descoperi de exemplu ca e in limba ta si o poti asadar transforma. O sa te joci butonând si o sa descoperi ca daca VREI te „scapa” de rolul de „shsshhh-itor” pt liniste in clasa ( si spatiu de invatare) adaugand pe tabla simbolul de „acum liniste”

Cum imi aleg apps/instrumente pt vizibilitate?

As alege un instrument care ma provoaca si in acelasi timp imi este comod. Cum este posibil?

Ma provoaca: imi creaza contextul de a ma intreba la ce pot renunta din ceea ce am facut/fac si nu imi mai este util. Un bun exercitiu pentru profesorul secolului 21!

Comod: aplicatii cara ma fac sa ma simt inteligent nu sunt ele inteligente 🙂 . Cum ar spune Lonka tehnologiile inteligente sunt cele care fac oamenii sa fie inteligenti ( nu sa se simta stupizi). Aici intervine insa si curajul de a tolera necunoasterea, a nu stii cum o sa fie sau cum este la inceput. Curiozitatea de a explora cum iti poate facilita tie experiența.

Jurnalul tau din articol, intrebari de ghidaj:

  1. Ce aplicație folosesc acum si nu am butonat-o suficient (poate așteptând sa mi se spună ce sa fac cu ea, sa mi se arate ceva)?
  2. Ce anume simt ca „pierd” daca las tabla din clasa de o parte pentru acum?
  3. Cum sunt eu vizibil(a) ce vreau sa se vadă la mine si ce nu vreau sa se vadă la mine ca profesor ?
  4. Cum arata clasa mea cu 20-25-27 de copii pe care ii VAD ?
  5. Cum pot sa imi iau note mentale, repere ale vizibilității învățării si pentru elevi?

Autor: Andreea Gatman Coach, Facilitator& Trainer Educational, Trainer EUNEOS OY Finland

2 gânduri despre „Clasa vizibilă

Multumim pentru gând! ;)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: